מידע חשוב על קורס צורפות בזהב
מדי פעם פונות אליי נשים ושואלות על איזו מתכת אני מלמדת לצרוף ובאופן ספציפי האם לומדים אצלי קורס צורפות בזהב? אתחיל בנתון יבש אך משמעותי – גרם כסף עולה, נכון לכתיבת המאמר, 3 שקלים, בעוד שגרם זהב, 14 קרט, עולה 150 שקלים. זהב היא מתכת יקרה מאוד שלא עושים עליה נסיונות, בוודאי שלא בתחילת הדרך ולכן לימודי צורפות רציניים ומעמיקים אינם נעשים בזהב. אבל זו אינה הסיבה היחידה, צורפת טובה היא קוסמת במתכת וכדי ללמוד לעבוד נכון, צריך לרכוש את המיומנות על מתכת אחרת.
אם לא קורס צורפות בזהב – אז על מה כן?
ישנם מקומות שבוחרים ללמד צורפות על פליז – מתכת שאינה אצילה, מחירה זול ולכן אין חשש אם תכשיט נהרס במהלך התהליך הלימודי. לצרוף על פליז יעלה פחות לסטודיו ולתלמידה. למרות זאת, אצלי בלימודי הצורפות מלבד מעט בהתחלה, לא לומדים לצרוף על פליז מסיבה פשוטה – אין לה ערך לימודי כמו לכסף.
לכסף ערך לימודי רב מאחר ויש לה תכונות כימיות שמקשות על העבודה. על פניו זו דווקא סיבה מעולה ללמוד לצרוף, אם לא על פליז, לפחות בזהב, שזו מתכת מתמסרת ונעימה. רק שמי שתלמד לצרוף בזהב לא תדע אחר כך לצרוף בכסף, ומי שתלמד לצרוף בכסף ותדע לשלוט במתכת הזו – תדע לצרוף בזהב.
התכונות הכימיות של הכסף גורמות לכך, שכדי להלחים אובייקט עם מספר הלחמות יש לחמם את כל התכשיט בצורה שווה בכל פעם. כל חימום שם בסכנה הלחמות קודמות ועל הצורפים בכסף לדעת לנהל את האובייקט ולדאוג שכל ההלחמות הקודמות לא יימסו, יזוזו או ייפתחו. התכונות הכימיות של הזהב מאפשרות לחמם רק את הנקודה שאני מלחימה ולא את כל התכשיט, מה שלא פוגע בכל מה שעשיתי עד כה. ולכן יש כאן יתרון מובהק לכסף שמלמד אותנו לשלוט בהלחמה ולעבוד נכון.
עוד אתגר שמעניק יתרון לימודי משמעותי לכסף, נובע מכך שבזמן חימום הכסף, נוצרים כתמי אש. כלומר – כשמחממים כסף, הנחושת שבמתכת עולה על פני השטח ומייצרת כתמים סגלגלים. כשמלחימים זהב לא נוצרים כתמי אש, למרות שיש נחושת גם בזהב שממנו צורפים תכשיטים. זו הזדמנות טובה לציין שהכסף והזהב שאיתם אנחנו צורפים תכשיטים הם סגסוגות (מתכת שמורכבת ממספר יסודות) ולא כסף וזהב טהורים. הסיבה היא שהמתכות הטהורות רכות ולכן התכשיטים שיוצרים מהם עמידים פחות, בעוד שסגסוגת מאפשרת לייצר תכשיטים חסינים יותר. ולעניינינו, כתמי האש שמופיעים בכסף מחייבים עבודה רבה יותר, בשיוף ופצירה, מה שמאפשר להתאמן ולהתמקצע בכל אחד משלבי הגימור.
תהליך הלימוד אצלי בסטודיו
המיומנות הראשונה שנרכשת אצלי בסטודיו היא ניסור המתכת, שנלמדת בעזרת שלושה תרגילי ניסור בפליז. התכשיט הראשון הוא תליון מפליז ומהתכשיט השני אני ממליצה לכל התלמידות לעבור לעבוד על כסף.
את הכסף כל תלמידה קונה לעצמה. פלטה של כסף 10X10, עולה בין 250־300 שקלים, תלוי בשער הכסף בזמן הקנייה. הפלטה מספיקה לפחות לחצי שנה ולכן זו הוצאה שאינה מכבידה יותר מדי.
את הפלטה רוכשים מאחת מהחנויות לחומרי גלם ובאופן עצמאי. הסיבה שהרכישה לא נעשית דרכי, נובעת מכך שאני לא מעוניינת להרוויח על חשבון התלמידות ולכן מספקת רשימה של חנויות שמהן ניתן לקנות את חומר הגלם, במחיר שאני קונה אותו.
ומה אם התלמידה אינה אוהבת תכשיטים מכסף?
אתחיל במעט מחמאות לכסף, זו מתכת יפה ואיכותית, שאינה מקבלת את יחסי הציבור להם היא ראויה. כסף ברמת גימור גבוהה מתקבל כשלולית צלולה, כמו טיפת ירח. יעידו על כך תכשיטים סקנדינבים שעשויים מכסף, רמת הגימור שלהם מושלמת והם עולים בהתאם. בארץ מתייחסים לכסף כאל מתכת נחותה מהזהב ולצערי פעמים רבות רמת הגימור הגבוהה שקיימת בתכשיט מזהב לא תופיע בכסף. בסטודיו שלי הכסף כחומר גלם מקבל את הכבוד הראוי לו ואנחנו לומדים לייצר רמת גימור גבוהה בכסף, בדיוק כמו בזהב.
ובכל זאת, מה אם התלמידה לא אוהבת תכשיטים מכסף? חשוב לזכור שהמטרה שלי היא ללמד באופן שיאפשר לכל אחת לצרוף בעצמה, ולימודי צורפות בכסף מאפשרים זאת. כשרמת הניסיון והידע מתאימים, אני מעודדת להתנסות ביצירת תכשיט מזהב. לאחר רכישת המיומנות בכסף, המעבר לזהב מאפשר להפיק את המרב מהמתכת היקרה, להבין ולחוות את הפער בעלויות ולהעריך את המיומנויות שנרכשו עד כה – רגע לפני הנגיעה בזהב.
פרטים נוספים אצלי – לימודי צורפות למתחילות, לימודי צורפות למתקדמות ולאלה שכבר יודעות את המלאכה ומחפשות אחר ליווי אישי ליצירת קולקציה משלהן, בכסף ובזהב.
שאלות ותשובות:
- האם את מלמדת קורס צורפות בזהב?
מחיר גרם זהב 14 קראט הוא סביב פי 50 מגרם כסף. לכן בשיעורים אנחנו לומדות לצרוף בכסף סטרלינג ולרכוש את המיומנות על המתכת הזו. בשלבים מתקדמים אני מעודדת את התלמידות שלי להתנסות בעבודה עם זהב, במידה והן מעוניינות בכך. צורפות של תכשיטי זהב היא טכנית קלה יותר מאשר צורפות של תכשיטי כסף, לכן נרצה לרכוש מיומנות טובה על חומר גלם זול יותר לפני שנעבור לעבוד במתכת יקרה כמו זהב.
Comentários