ציוד צורפות - כל מה שחשוב לדעת
את ערכת הצורפות הראשונה שלי קניתי בגיל 21. למדתי אז במכללת אומנית, השנה הייתה 1997 ואני הייתי נרגשת מהמעמד ולחוצה מהמחיר. בניגוד אליי, אבא שלי שהיה איתי, נשאר רגוע. אני זוכרת את עצמי מתלבטת על כל דבר ואת אבי אומר לי, "קני, את תצטרכי," ודוחף אותי לרכוש כלי עבודה לצורפות שאז עוד לא הבנתי איך יועילו לי ומתי. כמובן שהוא צדק ולימים למדתי להשתמש בכל הכלים שממלאים את תפקידם עד היום – כמעט שלושים שנה לאחר שנקנו.
כיצד רוכשים את כלי הצורפות הנכונים ונמנעים מטעויות
בימים בהם התחלתי ללמוד צורפות השתמשנו בחומצה גופרתנית כדי לנקות תכשיטים לאחר הלחמה. כיום משתמשים בחומצה סינתטית שעושה את אותה עבודה אך מבחינת הסכנה לצורף, היא טלה רך לעומת המקור. בפעם הראשונה שלי, קניתי בקבוק של ליטר שעליו, מלבד המדבקה עם סימון הרעל, לא היו כל הוראות הכנה או אזהרה. כל מה שידעתי הוא שעליי לערבב את החומצה עם מים. לכלי זכוכית שהנחתי בכיור, מזגתי חומצה בגובה של כסנטימטר, אך כשבאתי לפתוח את הברז משהו בתוכי למזלי הגדול עצר אותי, אחרת לא הייתי כאן היום. במקום לפתוח את הברז, לקחתי טיפת מים על האצבע ואותה טפטפתי לצנצנת. הדבר הבא שקרה הוא פיצוץ נוראי. מסתבר שחוק פיזיקלי קובע שתמיד מוזגים חומצה למים ולא להיפך, אחרת נוצרת ריאקציה שגורמת לפיצוץ. ובאמת הכלי נשבר, אני נשמתי את אדי הרעל וחוויתי נימול בלשון למשך שעות ארוכות.
למזלי יצאתי בזול. לא איבדתי אצבע, יד או חלילה יותר, ובעיקר למדתי שיעור בזהירות ועד כמה חשוב להיעזר באנשי מקצוע ובבעלי ניסיון. באופן בו אני מלמדת ומנחה לאורך השנים, חשוב לי להעניק את כל מה שדרוש כדי שהדרך לצורפות תהיה משמעותית, מעמיקה ונכונה. זו הסיבה לכך שגם ברכישת ערכת הצורפות אני מסייעת לתלמידות שלי.
אז למה חשוב להיעזר בעת רכישת הציוד? כלי הצורפות הם המשך של הידיים. כשהכלי טוב, העבודה פחות מאומצת ומדויקת יותר. אם הכלי אינו איכותי העבודה נעימה פחות וקיים סיכוי שהכלי לא יחזיק מעמד לאורך זמן. כדי לדעת מה נדרש והאם מה שהמוכרים מציעים אכן עומד בדרישות האיכות, אני מציעה לכל תלמידה שלי להצטרף אליה בעת קניית ציוד הצורפות הראשון שלה. אני לא גובה על כך כסף, לא קשורה לאף חנות או יבואן, לא מקבלת עמלות וכמובן שהרכישה נעשית על חשבון זמני הפרטי ולא על שעת השיעור.
קניית העמדה עם התלמידות חשובה לי מבחינה ערכית ומקצועית. כי אם עושים זאת כמו שצריך, את עמדת הצורפות קונים פעם אחת בחיים. וכפי שמשתמע מסיפור החומצה, אני יודעת היטב עד כמה הדרכה של בעלי ניסיון הכרחית כשיוצאים לדרך.
מהו ציוד הצורפות שנדרש וכמה הוא עולה
שלושת הפריטים הגדולים שנדרשים בכל עמדה הם שולחן מיוחד לצורפות שאינו שולחן רגיל, פרייזר שזו המקדחה של הצורפים וברנר, כלי ההלחמה. שאר הכלים הם קטנים וכוללים פצירות, פטישים, סדנים ועוד.
כדי שנוכל לצרוף, אנחנו נדרשים לכל הכלים, ממש כמו בהכנת ארוחה. ובדיוק כמו שמלח אינו סוכר וכדי לחתוך נדרש סכין – כך גם עם ערכת הצורפות. אם יש קשתית אך אין שולחן צורפות, לא ניתן לנסר. עם פלייר שטוח לא ניתן לעגל לטבעת. פצירה לא טובה יכולה לפצוע את התכשיט וכן הלאה.
אחת השאלות שמטרידות תלמידות באופן מובן, היא מהו המחיר הממוצע לעמדת צורפות איכותית ורצינית. נכון לזמן כתיבת הפוסט הזה, מחיר עמדה נע בין 6,000 ל־7,000 שקלים. סכום שאינו חסר חשיבות לרובנו, אך בהחלט סביר בהתחשב בכך שהעלות היא חד פעמית אם קונים נכון ושומרים על הציוד.
בצורפות כמו בכל תחביב רציני שמחייב ידע, אימונים וציוד מקצועי, נדרשת השקעה כספית לא מבוטלת אך התמורה עבורנו גבוהה ולה, בעצם אין באמת מחיר.
פרט קטן וחשוב שלא כולם יודעים, הוא שניתן לרכוש כלי צורפות איכותיים מיד שנייה. תלמידות שלי, הצליחו לחפש, למצוא ולקנות כלים מעולים במחירים מוזלים מאנשים שעזבו את התחום. כל שנדרש הוא לחפש וכמובן להיעזר בסבלנות.
מוזמנת ליצור איתי קשר, להתייעץ ולהצטרף לאחד ממסלולי לימודי הצורפות שלי.
שאלות ותשובות:
- האם את מוכרת ציוד לצורפות?
לא. אבל אני מדריכה את התלמידות שלי אילו כלי צורפות הן צריכות לקנות ואיפה ניתן לרכוש אותם.
- ציוד צורפות למתחילים - מה זה כולל?
כדי שתלמידה תוכל לצרוף בביתה היא תצטרך לרכוש עמדת צורפות שלמה הכוללת שולחן צורפות, פרייזר (מקדחה של צורפים), מבער גז (ברנר) ועוד שלל כלי עבודה לצורפות כמו: פלאיירים, פצירות, סדנים, פטישים וכו'.
כיוון שעמדה כזו כרוכה בהשקעה כספית, אני ממליצה לתלמידה להתחיל את הלימודים ולבחון תחילה את החיבור שלה לתחום הצורפת.
- מה זה ואלס לצורפות?
ואלס הוא מכשיר רידוד למתכת (נראה דומה למכונת פסטה). בעזרתו ניתן לרדד משטח מתכת ולדקק אותו.
- ברוב המקומות מחייבים לקנות ארגז כלים לצורפות. האם גם אצלך?
ארגז כלי צורפות מכיל כלים רבים ובלימודים אצלי אין צורך לרכוש את כלי הצורפות האלו כיוון שהסטודיו מאובזר בכל מה שצריך.
כל תלמידה שמחליטה להמשיך ללמוד אחרי שיעור ההכרות, רוכשת ערכה של ארבעה פריטים: חבילת משוריות, חבילת מקדחים, נייר לטש ולחם כסף. ערכה זו עולה סביב ה-200 ש"ח ורוכשים אותה בחניות היעודיות לציוד צורפות.
ערכה זו מספיקה לתקופה ארוכה.
Comments